Etisol vízzáró habarcs

Az Etisol® egy speciális cementhabarcs, amely  mennyezeten 0,5-1 cm, oldalfalon 1-2 cm aljzaton 2-3 cm vastagságban a falra, illetve a padlóra hordva, szilárdulás után nagy keménységű vízzáró vakolatot képez. Az ÉMI és ETI által végzett vizsgálatok tanúsítják, hogy az Etisol® vakolat: 20 m magas vízoszlopnyomáson vízzáró, tapadó szilárdsága 28,9 m vízoszlopnyomást bír. A megszilárdult habarcs vízfelvevő képessége 8.4 %, fagyállósága kifogástalan. Az 1992-ben érvényben lévő  MSZ 04-54/5 sz. szabvány szerint, a termék -az ÉMI vizsgálatai alapján - különlegesen vízzáró habarcs minősítést kapott /ÉMI alk.eng.sz.: A-45/92/, KBiA-III-2.1-2009.09.17, NMÉ A-21/2021. /

Szigetelő hatását a habarcsban lévő különleges anyag adja, mely a habarcsszerkezet pólusainak 1/3 részét kitöltve, 8,4 % nedvességet felvéve térfogatának többszörösére duzzadva tökéletesen elzárja a víz útját. Ahogy a nedvesség a szerkezetben 8,4 % alá süllyed, a pórusok megnyílnak, és a fal “lélegzése” megindul.

Épületek nedves földszinti lakásainak, pincéinek, medencék, aknák, alagutak padlójának és falainak vízzáró szigetelésére alkalmas, beton, vasbeton, kő, vegyes és tégla szerkezet esetén egyaránt. Alkalmazható talajpára-, talajnedvesség, réteg vagy talajvíz esetén, talajvíznyomás elleni szigetelésként, akár a faltest negatív – víz támadásával ellentétes – oldalán is.

A szigetelés megjelenési formája egy hagyományos vakolatéhoz hasonló, de a felhordott réteg nem engedi át a nedvességet, kizárja a felületen történő sók kicsapódását, gombásodását is. A szigetelés után egyéb vakolati, ill. mechanikai védelmet adó rétegek felhordása nem szükséges, a megszilárdult felület ugyanúgy kezelhető, mint egy normál vakolat, vagy beton aljzat, vagyis festhető bármilyen jó páraáteresztő képességű festékkel (szilikát festékek), meszelhető, esetleg csempézhető, aljzaton burkolható, ill. nagy szilárdsága és kopásállósága (K40) következtében, önálló járófelületként is használható. Nagy talajvíznyomás állósága következtében alkalmas olyan pincék, aknák belső teknő szigetelésére, amelyekben áll a víz. Nagy előnye más szigetelő technológiákkal szemben, hogy felhordáskor nem kell száraz felület, "a falon akár folyhat is a víz."

Az Etisol® kereskedelmi forgalomban nem kapható termék, technológiája rendkívül precíz követelményeket tartalmaz, ezért a szigeteléseket csak jól betanult gárda végezheti. A szigetelőanyag habarcsvakolási technikával hordható fel, és technológiájából adódóan több olyan munkafolyamat költsége is megtakarítható, amely a hagyományos szigetelések alkalmazásakor elkerülhetetlen. /ellenbeton, fedő vakolat, vagy szigetelés védő fal, és annak alá és fölé vakolása, simítása stb./ Felületére közvetlenül dübeles mechanikai rögzítések – az Etisol-ra kidolgozott egyszerű rögzítési szabályok megtartása mellet – végezhetőek.

A szigetelés menete gondos felület előkészítő munkálatokból, az alapozó és szigetelő réteg felhordásából, simításából áll. Padló szigetelésekor a nagy statikai igénybevételnek kitett felületen, ill. talajvíznyomás esetén, az Etisol® szigetelő padlóbevonat fogadására a víznyomásnak megfelelően méretezett vasalt aljzatbeton szükséges.

A későbbiek során keletkező esetleges sérülések kijavítása is rendkívül egyszerű, ugyanis a hibahely minden esetben ott van, ahol a nedvesedés megjelenik. Ilyenkor azon a helyen, ahol a réteg sérült, eltávolítjuk az Etisol vakolatot és a helyére újat kenünk. A frissen felhordott réteg a régihez tökéletesen hozzátapad. E könnyű javíthatóság megtartása érdekében az Etisol®-ra bonthatatlan rétegek, szerkezetek ráépítését célszerű elkerülni. Az Etisol® -lal szigetelt helyiségekben a kondenzációs problémák elkerülése érdekében - az üzembevételt követően - a helyiségek szabványos (automatikus) légcseréjét biztosítani kell.

Az Etisol eljárás szabadalmi oltalom alatt áll!

Az eljárás hatékonyságát és megbízhatóságát 25 éven át, több mint 500.000 m² szigetelt felület igazolja.

 

fb left